Skjorta: krage

Hej! När jag sydde min rosa kattskjorta tog jag lite bilder när jag gjorde kragen. Jag lovade ju att visa det, när jag sydde min skjortklänning och glömde ta kort. 
 
För tips på hur man ritar en krage, har jag gjort en beskrivning på hur jag fått fram mitt mönster: Krage tips!
 
1. Jag började med att klippa ut alla delar jag behöver: 2 kragar (med sömsmån), 2 kragstånd (med sömsmån), 1 krage i vliselin (utan sömsmån) och 1 kragstånd i vliselin (utan sömsmån). På bilden ovan har jag redan strukit på vliselinet, och jag gjorde en specialare på en krage och ett kragstånd. Eftersom mitt tyg är mönstrat med ett tydligt "upp" och "ner" klippte jag ut 2 delar av kragen och 2 delar av kragståndet och sydde ihop så att jag skulle få katterna åt rätt håll när man knäppt skjortan. Då kunde jag mönsteranpassa tyget på kragen och kragståndet.
 
Jag tänker till lite när det gäller vilka delar som får vliselinet på sig. Jag vet inte om det är korrekt, men jag väljer att stryka fast vliselinet på de delar som kommer synas utåt. Detta för att vliselinet ju gör tyget styvare, och därmed mindre risk för rynkor när den tvättats. 
 
2. Sedan börjar jag med kragen. Jag nålar ihop delarna, och syr en söm så tätt inpå vliselinet som jag kan. Här är det viktigt att bara sy den yttre böjen och kortsidorna, så att vi kan vända kragen.
 
Sedan trimmar jag ner sömsmånen, klipper några hack i böjen och vänder kragen ut-och-in.
 
När jag ska nåla in alla kanter och sy nästa söm, den synliga på bilden till höger, tycker jag att det funkar bra att bara använda händerna. Jag kan tänka mig att det är vanligt att pressa kragen i det här läget, men eftersom sömmen ligger så nära vliselinet blir det ju en skarp kant att vika runt tyget. Kragdelen avslutar jag med en söm några milimeter från kanten. 
 
3. Nu är det dags att sy fast kragen i kragståndet! Det är väldigt enkelt, det enda kluriga är var man ska lägga kragståndet med vliselin så att både kragen och kragståndet med vliselin blir utåt. Jag lägger först en bit kragstånd med avig sida neråt, sedan kragen och sist det andra kragståndet med avig sida uppåt. Det är enkelt att linjera krage och kragstånd, då kragens inåtbööj är likadan som kragståndets inåtböj.
 
Sedan gör jag exakt samma som på kragen: syr en söm tätt inpå vliselinet. Och precis som på kragen är det viktigt att inte sy igen alla kanter. Man ska bara sy i inåtböjen. På mittenbilden ovan syns den sömmen.
 
Sedan trimmar jag sömsmånen, klipper hack och viker ut och in. Vips så har du en krage! På sista bilden har jag även sytt sömmen runt kragståndet. 
 
Det som återstår är att sy fast kragen på plagget. Det visar jag dock en annan gång, när jag fått till det bra. Just nu är det min svaga punkt när det gäller att sy kragar, och det blir alltid lite av ett hopkok. 
 
 
Steg för steg | |
#1 - - anna:

åhh så himla fin skjorta, och att du har sytt den själv. wow jag blir väldigt impad. kram

Svar: Åh tack så mycket! :D Kram, trevlig helg!
Ethel

Upp