Kjol med motveck

Fredrika och Josefine har haft en sewalong om veckade kjolar, och lagt ut toppenbra beskrivningar på hur man syr veckade kjolar. Fredrika har gjort en med veck och Josefine har gjort en med nedsydda veck. Jag ville vara med i sewalongen men ville istället göra en med motveck.
 
Dagen innan nyårsafton bestämde jag mig för att sy en nyårsoutfit och passade då på att sy min kjol. Nu paniksydde jag dock en klänning på nyårsafton istället haha, jag hade ingen bra topp till kjolen. I alla fall, det blev en knälång kjol, som sitter som en smäck i midjan, och det finns såklart fickor gömda i vecken. Jag hade ingen dragkedja hemma så stängningen fick bli med hakar istället. Jag var lite nervös över att klippa i det här tyget, det är ett av mina favorittyger från Tokyo, men jag tycker den blev riktigt härlig. 
 
Fredrika och Josefine har båda lagt ut bra beskrivningar på hur man lägger veck, men jag tänkte ändå snabbvisa hur jag gör. Jag räknar inte ut veckens storlek utan testar mig fram utifrån mönstret på tyget.
 
Jag testade runt lite först, hur jag skulle få till bäst utseende på kjolen samtidigt som jag ville få till en bra vidd. Jag ville egentligen ha blommorna bredvid varandra, men kom till slut fram till det här mönstret med varannan blomma och varannan blad. Jag jobbade utifrån stjälkarna, och vek alltid så att stjälkarna låg stjälk mot stjälk på insidan av kjolen. I en perfekt värld skulle alla veck kunna vara lika stora hela vägen runt, men istället blir det ojämt på ett enda ställe på kjolen. Det blev så för att den skulle bli rätt storlek. Men det tycker jag inte gör någonting. 
 
Ett extra plus för mig kom när det var dags att sätta fast linningen och jag såg att det sättet jag vek kjolen på gjorde att jag kunde mönsteranpassa kjolen och linningen! Det syns på första bilden på hela kjolen, det är nästan svårt att se var linningen slutar och kjolen börjar. Jag älskar såna små detaljer, det gör att det känns uttänkt och designat. 
 
 
Färdigt | |
#1 - - Ida:

Alltså skoja inte, så jäkla snygg! Älskar tyget :)

Svar: Tack! :D Jag älskar också tyget, jag var så nervös när jag började klippa haha ^^
Ethel

#2 - - Fredrikapåvinden:

Så himla snygg den blev! Tyget och mönsterpassningen är fantastisk! Tycker du gjorde helt rätt som valde just det tyget till det här projektet. Det ser superprofsigt ut!

Svar: Åh tusen tack Fredrika! Vad glad jag blir :D Och vad kul att du tyckte att tyget blev bra, jag har tvekat lite, för tyget räckte inte till något mer plagg än det här och det är ett av mina favorittyg. Haha det är ju bara tyg, men man har ju sina älsklingar.
Ethel

#3 - - Alicia:

Så evinnerligt snyggt och så himla proffsigt mönsterpassat! Denna gör en verkligen fröjdefull att skåda!

Svar: Åh tusen tack, vad glad jag blir! Mönsteranpassning tar sin tid men det är så kul när det är klart :)
Ethel

Upp