Mönster knytklänning

Jag tänkte visa min tankegång när jag gjorde en knytklänning från ett tshirtmönster. Det var på nyårsafton som jag fick lätt panik och behövde sy mig en klänning innan vi skulle iväg på middag på kvällen. Jag hade tyget och visste att jag ville sy en knytklänning men jag hade inte hunnit göra ett mönster än. Fråga mig inte varför, men jag bestämde mig för att modifiera ett tshirt mönster. 
 
Mönstret är tshirten från serien Sy sy sy och finns här i pdf-form: länk. Sy sy sy är en serie från UR där designern Jenny Hellström hjälper 8 barn att lära sig sy sina egna kläder. Väldigt intressant, tips tips! Avsnittet om tshirt finns här: länk.
 
Vänster framsida, höger baksida
 
Jag valde att utgå från ett mönster just för att jag är urusel på att sy ärmhål och ärmar, och ville ha ett mönster för just det. Jag hade kvar baksidan av tshirten exakt som mönstret, men framsidan delade jag av på mitten. Jag höftade en hel del, genom att mäta var min midja var i förhållande till halslinningen, och sen helt enkelt dra en linje tvärs över. Sedan förlänge jag fram och baksida till maxilängd.
 
Hela klänningen består alltså av två framsidor, en baksida och två ärmar. Inga fickor på den första versionen, det hann jag inte med. Sen har jag självklart två knytsnören också, som jag sydde av samma tyg som resten av klänningen.  
 
Hittills har jag gjort två klänningar av det här mönstret: 
 
Jag hoppas mina små skisser (vackra, eller hur) kan peppa någon att göra egna mönster/utveckla mönster till något annat. Det behöver inte bli perfekt direkt, man lär sig på vägen! Jag har sökt en kurs i mönsterkonstruktion till hösten och hoppas hoppas hoppas att jag kommer in!
 
 
 
Detaljer, Inspiration, Steg för steg | |
Upp