Krage, tips!

Nu tänkte jag visa lite vad jag lärde mig när jag gjorde om min krage 4 gånger! Det här tipset gäller hur man får en bättre passform mot halsen. Jag hoppas det kan vara till hjälp för någon, jag ska även försäka göra en bättre guide nästa gång jag syr en krage, med fler moment och förklarande bilder. 
 
Jag följde ett grundmönter för en skjorta ur boken Mönster och konstruktioner för damkläder och då fanns inget mönster för krage utan det fanns mått för att man själv skulle rita ett mönster. De delar jag ritade ut såg ut såhär:
 
 
Den smalare delen sitter i resten av skjortan in mot halsen. Den bredare delen är den delen av kragen som syns, den man viker ner.
 
När jag satt ihop min krage tyckte jag att kragen stod ut så mycket från halsen att det inte blev snyggt. Den såg helt enkelt för stor ut. Men, tänkte jag, hur ska jag kunna göra den mindre, den måste ju fortfarande passa skjortan? 
 
 
På min fantastiska skiss ovan försökte jag visa vad jag fick fram och vad jag ville ha. Kragen till vänster står ut från halsen, och det var vad jag fick ut av kragen jag sytt av mönstret ovan. Det jag ville ha var en krage som den till höger, att den vinklas inåt mot halsen. 
 
Jag klippte ut den smala delen, den som ska vara mot halsen, i ett skräptyg och nålade fast på min provdocka. Det är ju den delen som främst styr hur kragen sitter. Jag nålade och klippte lite grann för att få till en form som följde halsen bättre. Sedan anpassade jag den yttre delen av kragen, den bredare delen, utefter den nya svängningen och ritade av ett nytt mönster:
 
 
Svängningarna jag skapat gjorde passformen bättre. Det jag gjort är helt enkelt att ha kvar samma omkrets som innan på kanten som ska möta resten av skjortan, men minskat omkretsen på övre delen kragen, där kragen viks. På så sätt sitter den tightare mot halsen, samtidigt som den passar skjortan.
 
En annan sak som jag kom på pinsamt sent i processen är hur jag snyggast fäster delarna i varandra. Jag kom dock på nu, när jag började försöka förklara att det typ var omöjligt med de få bilder jag tog. Så jag får helt enkelt lov att återkomma när jag gjort en till krage! Jag har en skjorta på gång, så det är inte allt för långt borta :) 
 
 
 
 
Tips | |
Upp