Skjorta: krage

Hej! När jag sydde min rosa kattskjorta tog jag lite bilder när jag gjorde kragen. Jag lovade ju att visa det, när jag sydde min skjortklänning och glömde ta kort. 
 
För tips på hur man ritar en krage, har jag gjort en beskrivning på hur jag fått fram mitt mönster: Krage tips!
 
1. Jag började med att klippa ut alla delar jag behöver: 2 kragar (med sömsmån), 2 kragstånd (med sömsmån), 1 krage i vliselin (utan sömsmån) och 1 kragstånd i vliselin (utan sömsmån). På bilden ovan har jag redan strukit på vliselinet, och jag gjorde en specialare på en krage och ett kragstånd. Eftersom mitt tyg är mönstrat med ett tydligt "upp" och "ner" klippte jag ut 2 delar av kragen och 2 delar av kragståndet och sydde ihop så att jag skulle få katterna åt rätt håll när man knäppt skjortan. Då kunde jag mönsteranpassa tyget på kragen och kragståndet.
 
Jag tänker till lite när det gäller vilka delar som får vliselinet på sig. Jag vet inte om det är korrekt, men jag väljer att stryka fast vliselinet på de delar som kommer synas utåt. Detta för att vliselinet ju gör tyget styvare, och därmed mindre risk för rynkor när den tvättats. 
 
2. Sedan börjar jag med kragen. Jag nålar ihop delarna, och syr en söm så tätt inpå vliselinet som jag kan. Här är det viktigt att bara sy den yttre böjen och kortsidorna, så att vi kan vända kragen.
 
Sedan trimmar jag ner sömsmånen, klipper några hack i böjen och vänder kragen ut-och-in.
 
När jag ska nåla in alla kanter och sy nästa söm, den synliga på bilden till höger, tycker jag att det funkar bra att bara använda händerna. Jag kan tänka mig att det är vanligt att pressa kragen i det här läget, men eftersom sömmen ligger så nära vliselinet blir det ju en skarp kant att vika runt tyget. Kragdelen avslutar jag med en söm några milimeter från kanten. 
 
3. Nu är det dags att sy fast kragen i kragståndet! Det är väldigt enkelt, det enda kluriga är var man ska lägga kragståndet med vliselin så att både kragen och kragståndet med vliselin blir utåt. Jag lägger först en bit kragstånd med avig sida neråt, sedan kragen och sist det andra kragståndet med avig sida uppåt. Det är enkelt att linjera krage och kragstånd, då kragens inåtbööj är likadan som kragståndets inåtböj.
 
Sedan gör jag exakt samma som på kragen: syr en söm tätt inpå vliselinet. Och precis som på kragen är det viktigt att inte sy igen alla kanter. Man ska bara sy i inåtböjen. På mittenbilden ovan syns den sömmen.
 
Sedan trimmar jag sömsmånen, klipper hack och viker ut och in. Vips så har du en krage! På sista bilden har jag även sytt sömmen runt kragståndet. 
 
Det som återstår är att sy fast kragen på plagget. Det visar jag dock en annan gång, när jag fått till det bra. Just nu är det min svaga punkt när det gäller att sy kragar, och det blir alltid lite av ett hopkok. 
 
 
Steg för steg | | En kommentar |

Skjorta med katter

Påsken 2015 var jag och min pojkvän i Tokyo. Självklart gick vi till deras tygdistrikt och där fyndade jag såå många fina tyger. Ett av dom var tyget till min veckade kjol. Men jag hittade också det här tyget. Ljusrosa med glasögonsprydda katter. Jag föll som en sten för det, och visste direkt att jag ville ha en skjorta i det tyget. Och förra helgen var det äntligen dags.
 
Den blev lite kortare än jag hade tänkt mig, jag gillar långa plagg. Men den blev väldigt bekväm. Den känns lite Monki-aktig, vilket är en bonus.Tyget är även så himla mjukt. Det såg ut som om det är två väldigt tunna bomullstyger som de satt ihop, ett vitt och ett med trycket på. 
 
Jag testade lite nya tekniker på den här, varav en är franska sömmar på alla sömmar förutom ärmhålen. Det gjorde att den känns lite mer proffesionell och välgjord. 
 
En annan ny teknik som jag valde att göra var att göra dold knäppning. Det var otroligt mycket enklare än jag trott! Verkligen jätteenkelt och en himla fin detalj. Det kommer jag definitivt att göra igen!
 
Det som inte blev så bra, men var ännu ett nytt moment för mig är att göra sprund. Eftersom jag inte visste så mycket hur det var tänkt att funka, och inte hade tålamodet att testa blev det extremt breda sprund haha! Vi får se om jag kommer orka sy om, men det tror jag ärligt talat inte.. I så fall om några månader, om det har stört mig när jag burit skjortan. 
 
Mönstret jag använde mig av var grundmönstret för skjorta från Mönster och kontruktioner för damkläder.
 
 
 
Färdigt | | 8 kommentarer |

Nyårsklänning

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag paniksydde en nyårsklänning. Och här är den! Jag blev så fruktansvärt nöjd. Jag köpte det här tyget för över ett år sedan, och har alltid sett en wrapklänning framför mig. Men jag har inte vetat hur jag skulle göra. Jag sydde en wrapklänning för ett tag sen, men den blev inte så bra och har knappt blivit använd. Det ville jag inte skulle hända med det här tyget. Så det mönstret har som fått grunna lite i bakhuvudet, tills det nu alltså blev av. 
 
Simplaste klänningen faktiskt! Och så fruktansvärt skön, jag njöt av att bära den. Den öppnar sig snyggt när man går, men visar aldrig så mycket ben att man skäms.
 
Jag använde ett mönster faktiskt, men på en t-shirt hehe. Det är något med att använda mönster som jag inte gillar egentligen, jag vill skapa eget. Så det här fick bli en mix av det: ett mönster men samtidigt eget skapande! Jag tänkte visa hur jag gjorde mönstret i ett senare inlägg, stay tuned! 
 
Som ni kanske märkt gillar jag att anpassa mig efter mönster på tyget. Det blir ju så fina detaljer då tycker jag! Den här gången hade jag som sagt ont om tid och kom på att jag kunde använda tygets ena stadkant som fåll längst ner på klänningen, den del av tyget där de inte tryckt mönstret ända ut. 
 
Som ni kan se är det också enstaka färgprover där det inte är tryckt mönster, de vita prickarna högst upp i bild. Men jag tycker inte att de stör. Den breda mörka randen tillför mer till klänningen än vad de små prickarna förstör tycker jag. Jag använde samma del av tyget när jag klippte ut mina två delar till knytbanden, så att det enfärgade fick komma fram även där. 
 
 
 
Färdigt | | 2 kommentarer |
Upp