Min kollektion - Plaggen som inte blev sydda

Jag har en hel del plagg planerade till min kollektion Sommardröm, och det var en hel del som inte blev sydda. Idag tänkte jag att vi skulle kika på de som inte blev av, och varför!
 
 
 
Rosa jacka/kofta
Jag hittade ett lite tjockare rosa tyg i en stuvlåda en dag, och min pojkvän tyckte att det skulle bli en snygg jacka. Han hade rätt, det var precis det jag såg framför mig. Ett plagg som kan vara en jacka på sommaren och en kofta på vinterhalvåret. Den skulle vara lite oversize och längre, med fickor mitt fram och en djup urringning. Jag var väldigt taggad på det här plagget!
 
Men den blev aldrig sydd. Jag hade dels inte exakt allt planerat i huvudet, och det var dels inte ett prioriterat plagg. Jag vill fortfarande sy jackan/koftan, men jag måste klura ut exakt hur den ska fungera först. Kanske blir den av efter att jag gått Mönsterkonstruktion. 
 
 
 
Två toppar, byxor
Jag har knappt några sommartoppar i garderoben och behövde därför några stycken. Jag kom fram till två olika toppar, en urringad fram och en urringad bak. Jag var väldigt peppad på de här två, men de blev aldrig till. 
 
Jag försökte göra ett mönster på toppen till vänster, men jag fick aldrig till ett bra mönster. Toppen till höger skulle vara i vitt tyg med inlagd spets, men jag hittade aldrig ett bra vitt tyg. Jag håller ständigt ögonen öppna och hoppas hinna sy den till nästa sommar istället!
 
Mina två par byxor som jag ville sy blev aldrig heller av. Jag gjorde ju ett mönster och en touille, men längre än så kom jag inte. Jag började sy på de röd/blå byxorna som jag skissat på figuren till vänster, men jag kom bara halvvägs. Jag hade klippt ut tyget fel så att mönsteranpassningen blev helknas! Åh jag var så arg över det här, så jag ville inte sy byxor mer. Haha, nämen nästan så. Jag lämnade det, och sydde annat istället. 
 
 
 
Romantisk klänning
Jag planerade den här söta klänningen, som skulle ha en underklänning i vitt och en ytterklänning i rosa spets. Nu när jag skriver om den undrar jag varför den inte blev sydd.. Jag hade lite problem med att komma på exakt hur jag skulle sy den, och jag tror att det blev den största anledningen till att den inte blev gjord. Det kan även bero på att den kanske är lite för söt för mig. Hm. 
 
 
 
Set i 70-tals stil
Det här är ett set med shorts och långärmad knytblus med klockade ärmar. Här fegade jag helt enkelt ut. Skulle jag någonsin använda det här? Jag älskar tanken på setet, men undrar om jag skulle kunna bära upp det.. Jag har det perfekta tyget till det här setet, och kanske syr jag det ändå. Det är någonting med toppen som lockar mig, långa klockade ärmar i ett mönster som klättrar upp längst armen..! 
 
Utöver dessa hade jag en tshirt och en jacka som inte hamnat på bild, och inte blivit sydda. Tshirten blev helt enkelt inte prioriterad, och jackan håller jag faktiskt på att sy nu!
SS16 - Sommardröm | | 3 kommentarer |

Vad kan jag göra för att känna mig nöjd i mitt skapande?

Alicia tipsade om en text från Louise från lugnochfin som jag vill tipsa vidare om. Den heter När alla andra är så himla bra och du känner dig värdelös och överflödig. Texten vänder sig till de som skapar och den prestationsångest som kan komma av att man ser andra människor skapa fantastiska kreationer, och att man inte ska låta sig nedslås av det utan fortsätta skapa. "En bra konstnär skapar ändå" som Louise skriver. 
 
Jag tycker att Louises text är fantastisk och bör läsas, ibland glömmer man så lätt att alla varit nybörjare. Det jag kan känna är att det är svårt att bara skaka av sig den där avundsjukan som kan uppstå. Någon gör en jacka och mönsterpassar som en Gudinna - "Åh varför mönsteranpassar jag inte bättre?". En annan gör en figursydd klänning i 50-tals stil - "Så fantastisk fin, varför kan inte jag figursy sån där bra passform?". Jag fortsätter skapa, och när jag skapar tänker jag sällan på vad andra gjort, då finns ingen avundsjuka.
 
Det är när jag inte skapar, när jag tittar på bloggar eller scrollar genom instagram som det kan sticka till. "Hur kan hon ha så många följare med så få bilder??", "Hur kom han ens på att skapa det där mönstret utifrån cirklar?", "Vilket fantastiskt tyg, varför hittar inte jag så fina tyger?". Den där mörka sidan kommer fram, och jag känner att jag gör så mediokra, fantasilösa plagg. Att jag inte är så unik som jag tror att jag är, jag är en i mängden som bara sitter hemma och syr i min ensamhet. 
 
För det är ju verkligen så svårt att se hur duktig man är, och att man faktiskt gör framsteg hela tiden. Jag glömmer lätt bort den mängd plagg jag syr, att jag tar mig framåt med stora steg och att det blir bättre och bättre kreationer för varje gång. Jag hinner som inte med att se vad jag gör, utan jag måste snabbt vidare för att också göra mönsteranpassade plagg, egna mönster, få 100 nya följare osv osv. När blir jag nöjd? 
 
Jag har därför gjort en del val inför hösten. Jag ska studera för att kunna göra bättre, mer kvalitativa plagg för att kunna vara trygg i grunden. Om jag lär mig hur man gör vissa saker kan jag istället fokusera på det visuella, då behöver jag inte lägga tid på att återuppfinna hjulet varje gång när det gäller konstruktion.
Jag har även pratat ihop mig med min pojkvän/sambo/fästman/personliga fotograf om att göra våra fotograferingar till ett gemensamt projekt, inte bara jag som poserar medan han tar kort. Det är för att jag vill att det ska vara kul att fota för blogg och instagram, och för mig. Om jag får se mina plagg fotade professionellt kommer jag att känna mig nöjdare tror jag. Ytligt men sant. 
 
Så går mina tankegångar kring att känna prestationsångesten, avundsjukan och vad jag försöker göra för att få bort den. Jag hoppas att det ska funka, för det är så jobbigt att se på någon annans skapelser och känna avundsjuka, jag vill ju bara känna glädjen av inspirerande saker och imponeras!
Tankar | | En kommentar |

Tygpåse

Tygpåsar är någonting jag använder nu och då, flera gånger i veckan. Jag har ett par vanliga i vitt med olika tryck: festival, musiker, random mönster och fastän de håller utan problem och utan hål så blir de lite tråkiga i längden. Men det känns ju lite syndigt att kasta tygpåsar om de inte är trasiga, och jag behöver inte så många men så tänkte jag att om jag syr en påse och gör något lite extra av den är det okej. 
 
Jag är ofta in på Ohlsons tyger och kikar runt, affären ligger bredvid Clas Ohlsons så när jag går på stan med min sambo och han vill in dit stannar jag och känner på tyger. Det finns ett så fint gardintyg inne just nu, i olika färger som jag vill ha. Men jag tycker inte om att köpa metervara, det känns lite lyxigt och dyrt. Jag shoppar nästan bara tyg från stuvlådorna. Så jag lämnade de fina gardintygerna och gick till mina kära stuvlådor - och hittade en bit av exakt det gardintyget jag dregglat över! Drömmen. 
 
Jag tänkte först göra en tygpåse med en invändig ficka, men jag tänkte lite för lite när jag nålade ihop min påse så fickan blev på utsidan istället. Nästan bättre måste jag säga såhär i efterhand! Den hade varit perfekt att ta med på alla strandhäng som blivit av den här sommaren, med en ficka för kläder och en ficka för småprylar som alltid hamnar längst ner i påsen annars. Synd att jag sydde den lite för sent, nu är det inte badväder längre för en badkruka som jag!
 
Jag är grymt nöjd, och har tyg över för en till! Jag tänkte lotta ut en på min instagram, designbyethel om någon vecka, håll utkik!
 
 
 
Färdigt | | 3 kommentarer |
Upp