Sy knapphål i tunt tyg, tips

Jag tänkte tipsa om en grej som jag inte vet är helt så-som-man-ska-göra, men det hjälper mig. Jag faller ofta för de tunna, lite silkiga tygerna för att de är så sköna med ett fantatiskt fall. Jag föredrar också knappar framför dragkedjor, men det är svårt att få till snygga knapphål i sådana tyger. Skjortklänningen var ett sådant exempel. Jag testsydde ett knapphål, men allting bara skrynklades ihop för att tyget inte hade nog med stadga. Då tog jag ett papper och la under tyget medan jag sydde! Det är nog bättre med ett tunnare papper än jag hade, men det fick duga där och då. Det som kan hända är att tråden kan slitas på papperet och gå av om papperet är grovt. 
 
 
Såhär ser det ut på baksidan. Det är enkelt att ta bort papperet efteråt, eftersom nålen gått igenom så många gånger kan man riva loss det överflödiga papperet om man är lite försiktig.
 
 
På framsidan ser det ut shär! Raka, platta knapphål som inte drar i hop tyget. 
 
Man kan ju också såklart ha tjockare lager tyg, eller vliselin under knapphålen. Men i det här fallet hade jag redan tre lager tyg och ville ha ett mjukt fall som vliselinet skulle förstöra. 
 
 
 
Tips | |
Upp