Sashiko

Museumet i stan har nu i höst en utställning "Mönstrat här - vävt där", där några kvinnor från Skellefteå sammarbetat med vävare från en stad i Japan. Det som är extra kul med den här utställningen är att de har små workshops med broderi i fokus! I tisdags gick jag och min stickgrupp för att testa på sashiko. 
 
 
"Sashiko är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. De långa vita stygnen bildar vackra geometriska mönster på indigoblått tyg. Förr lappade och lagade brandsoldater, fattiga bönder och arbetare sina slitna blåkläder i sashiko. Tekniken har förfinats och används idag av alla samhällsklasser i Japan."
- Källa murberget.se
 
Det var väldigt kul att brodera med den här tekniken, mycket för att det var enkelt att få fram ett ganska ok resultat. Bilden ovan är det jag fått fram efter några timmar, jag hann inte klart men jag tycker det blev fint ändå. Jag blev supertaggad att fortsätta och utveckla andra projekt. Typ sy ett mönster på en tshirt, eller ett överkast. Tygpåsar och kuddar borde bli jättefina med lite sashikodetaljer, eller varför inte på en kimono eller jacka? Ett exempel vi fick se var en yllefilt där man broderat med tjockt garn. Underbart!
 
Källa: aya studio
 
Man följer alltså ett geometriskt mönster, det finns väldigt många olika mönster att välja mellan. Det enklaste sättet att kunna följa mönstret är att rita ut mönstret på tyget, så att det blir enklare att få raka linjer.  Det är oftast raka linjer i mönstren, i alla fall de vi fick testa på var i majoritet raka linjer. Vi använde sidentyger och sidentråd, och fick inte använda tygpennor, eftersom de kunde vara svåra att få bort sen. Men jag tänker att om man vill brodera i bomull eller grövre tyger borde det inte vara något problem. 
 
Källa: colettehq
 
Om du som jag varit sugen på att börja brodera, men inte fått tummen ur skulle jag verkligen rekommendera att testa på lite sashiko! Enklaste stygnen att brodera iom bara upp och ner, och det går att göra fantastiskt fina saker! Googla runt lite, eller pinteresta för inspiration. 
 
Några boards på Pinterest med sashiko: 
 
 
 
Inspiration | |
Upp