Virkade alternativ till mormorsrutan

Hej! Oj vad den här veckan bara flygit förbi. Jag hinner ingenting men har aldrig tid över känns det som. Nu vet jag ju att jag hunnit lite grann den här veckan, men jag tror att jag har en förkylning i kroppen som tar all energi i smyg. Jag sydde lite grann på en klänning i helgen, men det är i stretch och jag har ju i princip aldrig sytt något i stretch så det ska sprättas lite hehe. 
 
Jag har i alla fall fått dille på virkning på sista tiden, främst olika rutor. Mormorsrutor är ju klassikern, men jag var sugen på att virka någon annan slags ruta och kollade runt en hel del på pinterest. Jag har hittat hur många fina som helst, helt galet! 
 
Från vänster, övre raden: brun och vit ruta, vit spetsruta, blå rundelruta
Från vänster, nedre raden: vit/blå nästan mormorsruta, rosa/vit ruta.
 
För att kunna ha något slags fokus och inte gå bananas, och främst för att få ut något av alla rutorna bestämde jag mig för en enda ruta. Jag vill göra så pass många att de går att sy ihop till en mindre filt, tänker mig 6x8 kanske. Alltså 48 rutor totalt. Lite överväldigande, men jag virkar på medan jag ser på Girls innan jag lägger mig (ny kvällsritual). 
 
 
Jag har fått ihop några stycken, det blir ungefär en per kväll. Just nu har jag andra projekt som jag fokuserar på också, så mina små rutor får inte så stor uppmärksamhet just nu. Men innan jul borde jag ha kommit en bra bit. Tanken är såklart att det ska bli en julklapp, jag har hört att man inte kan få för många bebisfiltar hehe. Jag har ju en hel del småbarn i min närhet, så kanske den passar till någon av dem.
 
Jag tror att det kan bli en ganska fin filt! Jag gillar färgen på garnet och jag gillar mönstret på rutan. Nu ser de ganska skeva ut, men jag tror du kan se framför dig hur det kommer bli när de sitter ihop :)
 
Jag har samlat en hel del virkinspiration på min pinterest (bland annat en jäääättefin kofta som jag ska virka till mig själv). Kika in vet ja! Länk länk länk
 
 
Inspiration | | Kommentera |

Stickad bäbisfilt

Det här är ett av mina mystiska stickprojekt jag hållit på med - en stickat bäbisfilt i ren bomull, med ett enkelt mönster. Slutresultatet blev väldigt bra. 
 
Mönstret jag stickade var:
6 räta, 2 aviga, 2 räta, 2 aviga, 6 räta, 2 aviga, 2 räta, 2 aviga. 
På vart 12:e varv gjorde jag flätan på varannan 6 räta. Så vart 12:e varv blev:
6 räta, 2 aviga, 2 räta, 2 aviga, fläta (flytta och sticka 3 maskor framför de 3 andra), 2 aviga, 2 räta, 2 aviga. 
 
Jag tror att jag gjorde 9 mönster bredvid varandra i bredd, och för att få till snygga kanter förskjöt jag mönstret lite, till: 
3 räta, 2 aviga, 2 räta, 2 aviga, 6 räta, 2 aviga, 2 räta, 2 aviga, 3 räta
 
 För att få till en snygg kant virkade jag några varv runt filten efter att jag maskat av stickningen. Jag tvättade filten med ekologisk olivtvål (passande för bäbisar) och sträckte ut den för att den skulle torka i en bra form. För att få till en lite snyggare look med inslagningen packade jag in filten i lite fint papper innan jag la ner den i sin kartong. 
 
 
 
Färdigt | | 4 kommentarer |

Sashiko

Museumet i stan har nu i höst en utställning "Mönstrat här - vävt där", där några kvinnor från Skellefteå sammarbetat med vävare från en stad i Japan. Det som är extra kul med den här utställningen är att de har små workshops med broderi i fokus! I tisdags gick jag och min stickgrupp för att testa på sashiko. 
 
 
"Sashiko är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. De långa vita stygnen bildar vackra geometriska mönster på indigoblått tyg. Förr lappade och lagade brandsoldater, fattiga bönder och arbetare sina slitna blåkläder i sashiko. Tekniken har förfinats och används idag av alla samhällsklasser i Japan."
- Källa murberget.se
 
Det var väldigt kul att brodera med den här tekniken, mycket för att det var enkelt att få fram ett ganska ok resultat. Bilden ovan är det jag fått fram efter några timmar, jag hann inte klart men jag tycker det blev fint ändå. Jag blev supertaggad att fortsätta och utveckla andra projekt. Typ sy ett mönster på en tshirt, eller ett överkast. Tygpåsar och kuddar borde bli jättefina med lite sashikodetaljer, eller varför inte på en kimono eller jacka? Ett exempel vi fick se var en yllefilt där man broderat med tjockt garn. Underbart!
 
Källa: aya studio
 
Man följer alltså ett geometriskt mönster, det finns väldigt många olika mönster att välja mellan. Det enklaste sättet att kunna följa mönstret är att rita ut mönstret på tyget, så att det blir enklare att få raka linjer.  Det är oftast raka linjer i mönstren, i alla fall de vi fick testa på var i majoritet raka linjer. Vi använde sidentyger och sidentråd, och fick inte använda tygpennor, eftersom de kunde vara svåra att få bort sen. Men jag tänker att om man vill brodera i bomull eller grövre tyger borde det inte vara något problem. 
 
Källa: colettehq
 
Om du som jag varit sugen på att börja brodera, men inte fått tummen ur skulle jag verkligen rekommendera att testa på lite sashiko! Enklaste stygnen att brodera iom bara upp och ner, och det går att göra fantastiskt fina saker! Googla runt lite, eller pinteresta för inspiration. 
 
Några boards på Pinterest med sashiko: 
 
 
 
Inspiration | | Kommentera |
Upp