Tips - Virka ihop rutor med kedjestygn

Nu tänkte jag försöka visa hur jag satt ihop rutorna till min virkade filt, både med en egen text och en länk till den tutorial jag använde mig av när jag lärde mig tekniken. Jag tycker det blev ett bra resultat, väldigt fint både fram och bak. Jag glömde ta bild på hur arbetet ser ut bakifrån, men det ser ut som en vanlig söm. Raka stygn bredvid varandra på rad. 
 
Såhär ser det ut när man virkar ihop rutor med kedjestygn. Det är inte svårt, men tar lite tid. Jag märker alltid i efterhand att jag inte tagit nog med bilder till det jag vill visa, men jag länkar som sagt till den tutorial jag använde mig av i slutet av inlägget. 
 
Du behöver några virkade rutor att sätta ihop, en virknål och passande garn.
 
Du lägger dina rutor bredvid varandra, och kommer då ha två rader av v bredvid varandra. Raderna med v är alltså avsluten på dina rutor. V:et består ju av två bitar garn, en loop egentligen, men jag kommer kalla de två bitarna garn för 2 loopar. Du kommer jobba i den bakre loopen på varje ruta, de som ligger bredvid varandra när rutorna ligger sida vid sida. 
 
Du börjar med att sticka ner din virknål genom framsidan till baksidan på ena bakre loopen, och sen samma sak på den andra. Hämta upp garn och dra igenom båda looparna så att du har en ögla, i mitt fall en ögla i det blå garnet. 
 
Jag hoppas bilden enklare demonstrerar looparna jag pratar om. På bilden har jag stuckit ner virknålen genom den bakre loopen framifrån till baksidan i den gula rutan, och sedan gjort samma sak på den rosa rutan.
När du har dragit igenom din tråd och fått en ögla fortsätter du på samma sätt i nästa loop, och när du drar upp ditt garn drar du det även igenom din ögla. När du avslutat ett stygn ska du alltid bara ha en ögla på din virknål. 
 
Jag satte ihop mina rutor i rader, dvs jag satte inte ihop två rutor, fäste tråden och satte ihop två till, utan jag fortsatte direkt på nästa två rutor. När en rad var klar flyttade jag arbetet så att jag fortsatte sätta ihop rutorna med några till fristående. Jättesvårt att förklara, men jag byggde liksom på arbetet med nya rader. 
 
När alla rutor satt ihop åt ena hållet vände jag på arbetet 90 grader och gjorde alla rader åt andra hållet. Jättesvårt att beskriva utan bild, men enkelt uttryckt: jag gjorde först de lodräta linjerna och sedan de vågräta.
 
Jag använde en tutorial från Pinterest, via den här länken: Completely flat zipper method
 
 
 
Steg för steg | | En kommentar |

Virkad filt

Min filt hann bli klar till julafton! Det var så skönt att se den ihopsatt och klar, och den gjorde succe när paketet öppnades. Jag hann se den användas på bäbisen som fick den också, och ja.. det gjorde allt värt det. Det tog många timmar att virka varje ruta, och att sätta ihop den tog sin lilla tid det också. Men resultatet blev fantastiskt, och jag är väldigt stolt över mitt tålamod och mina kunskaper. Jag har lärt mig mycket med det här projektet.
 
Här kommer några sammanfattande bilder över slutskedet, och den slutgiltiga filten. Tekniken jag använt för att virka ihop rutorna tänkte jag ta i ett annat inlägg. 
 
Så här såg filten ut när jag virkat ihop den och virkat ett varv runt. Lite skrynklig och knövlig. 
 
Jag tvättade filten för hand i varmt vatten med lite olivoljetvål, och la ut den på en handduk. Då ser man hur filten verkligen ser ut, och kan forma lite svagt. Här kommer ala detaljer fram, även de man helst skulle vilja dölja, som att rutorna är lite olika storlek, och att kanterna därför inte blir helt raka. 
 
Närbild på filten när den torkat. Här kan man se tekniken jag använt för att sätta ihop rutorna, jag tänkte gå igenom det i ett eget inlägg. Det tog lite mer tid än att sy ihop med nål och tråd, men jag tycker det blev ett väldigt vackert resultat.
 
 
Jag ska inte försöka mig på att beskriva hur man virkar själva rutan, så jag länkar istället in den beskrivning jag följde. Jag hittade den på pinterest och här är länken: Victorian lattice square.
 
 
Färdigt | | En kommentar |

Stickad barnkofta

Det här är egentligen en julklapp, men jag lägger upp den redan nu ändå. Jag tror inte att någon av föräldrarna läser den här bloggen, och barnet ifråga är så pass stort att inte gör någonting om föräldrarna vet vad hen får. Ni vet när barnen är mindre är det ju som föräldrarna som får presenten. Men den här gången är det barnet som jag hoppas ska bli superglad! Och hen läser inte bloggar så here it goes! I min iver att få slå in koftan fick det bli mobilbilder på kvällen, dvs inte bäst kvalla. 
 
Jag stickade Claras mönster Rainbow cardigan, mönstret finns gratis på Ravelry.com (länk). Det garnet jag ville använda fanns inte i 7 olika färger, i alla fall inte som kunde bli en vacker regnbåge. Så istället för 7 färger använde jag 4 färger i 2 omgångar, dvs det fick bli en extra rad med färg så koftan är lite längre än originalmönstret och jag fick räkna om lite på färgblocken på armarna. 
 
Det gick väldigt enkelt och fort att sticka koftan, det enda jag hade problem med var de två raderna längst fram där knapparna skulle sys fast och där knapphålen var. Jag fick inte upp rätt antal maskor på ett snyggt sätt, så gjorde lite annorlundare än originalmönstret, och resultatet blev sådär. Jag hade velat ha fler maskor för tätare rader, men jag kunde inte plocka upp på något fint sätt. Och eftersom garnet var så grovt skulle det bli tydligt om jag plockade upp lite här och var. 
 
Nåja, detta är det största stickprojektet hittills (inte sant egentligen, jag HAR stickat en tröja till mig själv när jag gick i högstadiet men jag räknar av nån anledning inte den.. kanske för att jag inte blev nöjd?) och jag är nöjd! Den ska klara av att tvättas i 40 grader, jag har inte provat än så håll tummarna. Jag hoppas dessutom verkligen att mottagaren kommer gilla den! 
 
 
 
Färdigt | | 2 kommentarer |
Upp