Steg för steg: Randig tshirt

Hej! När jag sydde den randiga tshirten tog jag kort under tiden för att kunna göra ett sånt här steg-för-steg inlägg! Det är första gången jag gjort något sådant så ja, bildkvaliten och detaljrikedomen är sisådär. Men nu kör vi!
 
 
Jag började med att vika ett tyg dubbelt och sy ihop kanterna. Jag måttade efter en tshirt jag redan hade för att få en bra storlek på armhålen. Jag ville ha lite luftigare armhål än vanligt så jag tog några centimeter extra.
 
 
För att vara lite smart och göra enkla fållar vid armhålen sydde jag min sidosöm lite extra långt in. Så när jag skulle sy armhålen kunde jag vika in mer än den vanliga sömsmånen på 1 cm för att fålla. På bilden till höger har jag försökt visa att jag vikt ner där sömmen slutar, jag viker fållen precis där sömmen går. 
 
 
Sen var det dags att klippa hål för huvudet! Jag ville ha en v-ringad tshirt eftersom tyget är randigt, ibland kan det vara fint att blanda mjukt (rund urringning) och hårt (randigt) men nu ville jag ha hårt (randigt) hårt (kantigt).
 
För att göra det enkelt för mig klippte jag först ett rakt snitt tvärsöver ränderna. Sedan klippte jag rakt ner i mitten av tyget, ungefär så långt ner som jag ville ha urringningen. Jag tog dock några centimeter till, eftersom jag skulle lägga till tyg i urringningen när jag kantade. Sedan vek jag ner tyget och klippte loss triangeln som skapades. På det sättet kunde jag få ungefär samma storlek på triangeln utan att mäta. Jag gjorde samma sak i ryggen. 
 
Sedan, ett steg jag glömde fota, klippte jag ut tyget som behövdes för att kanta halslinningen. Jag sicksackade ihop bitarna för att få en bra linning. Sedan nålade jag fast linningen räta mot räta. 
 
 
Bilden till vänster visar hur det blev när jag sytt fast en bit av linningen! Halslinningen består av 4 bitar; två fram och två bak. Till höger har jag sytt fast alla och nålat fast så som jag vill att linningen ska överlappa på framsidan. 
 
 
Här har jag varit dålig på att ta bilder på hur jag jobbat med att få ihop de olika bitarna i halslinningen. Men till vänster syns de sömmar där fram och baksida sätts ihop. Det enklaste sättet för mig att få till en bra form på halslinningen satte jag tshirten på provdockan och plattade ut linningen så att den följde kroppen. Jag sätter en nål som följer provdockans form, och när jag sedan tar av plagget kan jag markera och sy en söm precis där jag satt nålen. 
 
Nu blev det ett litet hopp, och lite olika ordning på bilderna haha. Bilden till höger förklarar jag mer om under nästa bild.. Men det är väl bara charmigt när jag är nybörjare, eller hur? Småsaker jag gjort till nästa bild: Sytt ihop linningen i mitten fram och bak så att hela linningen är en del. Sytt en söm just under linningen för att den alltid ska ligga platt (åh önskar jag tagit bild, jag har så svårt att beskriva med ord). Jag sydde även en enkel fåll längst ner på tshirten. Nu kunde jag sagt att tshirten var klar!
 
 
Jag tyckte dock att den var liite för luftig och när ett plagg är väldigt luftigt känns det kortare än det är. Därför gjorde jag en liten specialare i ryggen, där jag gjorde ett gigantiskt motveck. På den förra bilden till höger syr jag några stygn för hand på insidan av tshirten för att vecket inte ska falla utåt åt sidorna. 
 
På min fantastiska lilla skiss till vänster har jag ritat upp hur jag gjort tshirten i några väldigt enkla steg. 
 
PUH! Det här med att dokumentera är svårare än jag kunde trott! Så det här blev som ett litet exempel. Men jag tycker ändå det gick helt ok!
 
Steg för steg | | En kommentar |

Randig tshirt

 
Jag har sytt en tshirt! Den är egentligen väldigt enkel: i princip en rektangel med hål för huvud, armar och kropp. Men jag gjorde en liten specialare i ryggen för att få lite form. Det blev en skön slapp tshirt, rymlig men inte stor som ett tält. 
 
Inte de mest spännande bilderna kanske! Men jag hoppas ändå ni får en bild av plagget :) Under tiden jag sydde tog jag lite bilder, så nästa inlägg här kommer vara ett steg-för-steg inlägg på hur jag burit mig åt för att sy den här! 
Färdigt | | Kommentera |

Boktips: Sy dina egna kläder

Min fina mamma ringde under bokrean i vår och sa att hon hade köpt en sybok till mig. Jag blev så glad, och när jag fick se vilken bok det var blev jag superpeppad! Boken heter Sy dina egna kläder; en komplett handbok med tekniker, material och inspiration av Sandra Bardwell. Länk till adlibris här: länk
 
Det är en fantastisk bok och jag har nytta av den under varje syprojekt. Jag brukar beskriva den som ett google en håller i handen. Jag har hittills bara stött på en enda sak som inte stod beskrivet hur man gör (infälld ficka), men den är verkligen proppfull med nyttig information. 
 
Det enda negativa med den är att jag gärna hade haft lite mer utförliga beskrivningar, jag förstår inte alltid allt på första eller andra genomläsningen. Men eftersom det är så många olika beskrivningar i boken förstår jag att de inte kan beskriva allting exakt i detalj. 
Tips | | Kommentera |
Upp